Przyjemność jedzenia, frajda z pichcenia...

Mozarella z pomidorami, wspomnienie lata

By kucharzadmin | On sty 23, 2012 | 2 Comments | In Surowe

Jest to jeden z moich ulubionych przepisów, danie absolutnie z pierwszej dziesiątki dań ulubionych. Gdy ktoś pyta o to – co zamówiłbym do jedzenia, siedząc w celi śmierci – bez wahania wybieram mozarellę z pomidorami i świeżą bazylią, porządnie podlane oliwą z oliwek. Absolutne niebo w gębie – miękki ser, świeżo zerwana bazylia i pomidory. Dodatkową zaletą tego dania jest prostota i krótki czas potrzebny na przygotowanie tej potrawy. Niestety, jest jedno „ale”. Pomidory sprzedawane w Polsce zimą, zazwyczaj smakują jak… ziemniaki. Nie da się ich jeść. Dlatego przepis ten, będzie wspomnieniem lata, moim cierpieniem w oczekiwaniu na pyszne, dojrzałe w promieniach słońca pomidory. Pamiętajcie, jedzenie mozarelli z zimowymi pomidorami-ziemniakami to zbrodnia. Gdy na rynku pojawią się już pyszne, dojrzałe pomidory, korzystajcie do woli :) Doskonałym dodatkiem będzie bułka korzenna lub ciabatta.

Przepis

Składniki:
ser mozarella (kule) – 3 szt.
bazylia świeża
pomidory – 5-6 dużych, dojrzałych pomidorów
ocet balsamiczny zredukowany
sól
pieprz
oliwa z oliwek
opcjonalnie – kiełki (np. rzodkiewki), cytryna (sok z cytryny)

Przygotowanie:
Pomidory kroimy w plastry, kule sera – również. Na dużym talerzu układamy na zmianę plastry sera i pomidorów. Posypujemy solą i pieprzem do smaku. Na wierzchu układamy liście świeżej bazylii. Jeśli wybraliście opcję z kiełkami – układamy kiełki. Całość polewamy oliwą z oliwek a następnie zredukowanym octem balsamicznym. Na koniec wszystko możemy pokropić sokiem z połówki cytryny.

 

Written by kucharzadmin

2 Comments

  • Mój mąż robi wariacje na temat Caprese z olejem z dyni. Ale wtedy balsamico raczej odpada :)

  • Co to jest bazylia otarta?

Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kucharz okazjonalny na Facebooku

Nowe wpisy

Nowe komentarze

Durszlak.pl